Vissza a Termékeinkre

 

 

 

Tájékoztató!


 

     Szeretnék Önnek bemutatni egy magyar fejlesztést, a keményfacsapos rácsos tetőszerkezet technológiáját, mely lehetővé teszi nagy fesztávok lefedését oly módon, hogy a csomópont kötések akácfa csappal jönnek létre. A kötések nem tartalmaznak fém elemeket, így megjelenése esztétikus, homogén látványt nyújt. A technólógiát 1998-tól 2001-ig nagy méretű épületek befedésénél hasznáták. Nagy Tiszai árvíznél 2001-ben az újjáépítésnél a közintézmények, családiházak tulnyomó többségét ezzel a technológiával fedték be. Ettől kezdődően alkalmazzák minden helyen ahol faszerkezetek beépíthetők.


Előnyei közé sorolhatók:


-    A facsap árfekvése kedvezőbb, mint a szeglemeznek.
-    Még a 15 cm faanyagokat is fel lehet használni.
-    A síkbeli tartószerkezet alsó öve szigetelt fa födémnek felel meg, kivitelezése gyors és olcsó.
-    Előre le lehet gyártani a műhelyben vagy a helyszínen pl.: épület mellett, de a tetőn is összeszerelhető.
-    Körülbelül 25 méterenként kell alátámasztani.
-    Nagyobb igénybevételnél általában a fő vagy él tartóknál a tartószerkezetet meg lehet duplázni.
-    Előkészítése gyors, a folyamatok között nincs várakozási idő.
-    Nem igényel drága gépeket.
-    Könnyen javítható, ha valamilyen tartóelem megsérül. Kivehető a sérült rész vagy elem. Lecserélése után facsappal újból rögzíthető. Nem tartalmaz
     fém elemet, így megjelenése esztétikus.
-    Facsap árfekvése kedvezőbb, mint a szeglemeznek és a fémmenetes szárnak.
-    Facsap méretre vágva kerül csomagolásra, így felhasználása gyors, méretre szabást nem igényel.
-    A facsap eredeti csomagolásban hűvös, száraz helyen korlátlan ideig tárolható.


Összeszereléshez szükséges egy erősebb fúrógép 1500-1800 Watt teljesítményű lassú fordulatú. Állvány fúrószár 30 mm átmérőjű 200-400 mm hosszúságú. A fúrószár hossza attól függ, hogy hány darab szerkezetet (1-2-3 darabot) fogunk átfúrni. Fúrógéphez készíteni kell egy állványt, amivel biztosítjuk a merőleges és pontos fúrást. A pontos és gyors furatok elkészítéséhez tőlem gépet lehet kölcsönözni, és vásárolni.

A keményfacsapos rácsos tetőszerkezet vastagsága három szerkezeti részből tevődik össze. Első réteg a külső keret szerkezet elemeiből, második réteg a belső rácsszerkezet elemeiből, harmadik réteg a külső keretszerkezet elemeiből áll. Továbbiakban a műveleti sorrendet a rétegek számának megjelölésével írom le.

Technológiai sorrend:

Keressünk egy síkfelületet pl.: beton placc. Ha síkfelület nem áll rendelkezésünkre a tetőszerkezet keret részét több helyen egy síkban alátámasszuk. A szerkezetek három rétegének elemeit leszabjuk és a következő sorrendben összeszereljük. Az előkészített sík helyre lerakjuk az első réteg szerkezet elemeit és összeillesztjük. Belerakjuk a megadott méretekre a második réteg szerkezet elemeit. Erre rá rakjuk a harmadik réteg szerkezet elemeit és összeillesztjük. A harmadik réteg szerkezet elemeit a külső lapján, a második réteg szerkezet elemeivel rögzíteni kell, a harmadik és második réteg szerkezet elemei metszésének szélétől 2,5-3 cm-re átlósan 2 db 65-ös szeggel. A többi szerkezeten eddig a részig megismételjük a műveleteket. Az egy méretűeket egymásra rakva egy rakatba készítjük el.

A rakatok legfelső szerkezetén megkezdjük a furatok elhelyezését a csomópontok középpontjába, a harmadik réteg síkjára merőlegesen. Attól függően milyen a fúrószár hossza, lehet 1-2-3 darab keret vastagságot is átfúrni. Egy fúró beállítással több keretet át fúrúnk, sok időt nyerünk. A fúrószár hegyével a következő szerkezeten bejelöljük a furatok helyét azzal, hogy túl engedjük, a fúrat kifúrásánál a fúróhegyet az átfúrt anyag vastagságán.

Fúratok falait egy kis pálcikával faipari ragasztóval megkenjük. Biztonsági jelentősége van arra az esetre, ha valamelyik fúrat bővebbre sikerül.

Akácfából készült facsap egyik végét 1,5 - 2,5 cm-en faipari ragasztóba bele mártjuk. A ragasztós végével a szerkezeten elhelyezett furatra helyezzük. Keményfacsapot be ütjük a szerkezetben elhelyezett furatba, odáig, míg az alsó és felső lapján egyformán érik lapjai síkjából (kb 1-3mm között), próba után elég a felső harmadik rétegsíkját figyelni. Szerkezeten elhelyezett furatokon a műveleteket meg ismételjük. Ezzel rögzítettük a keret elemeket és a rácselemeket egymáshoz, kemény facsapos kötéssel.

A rakat tetejéről levesszük az eddig elvégzett műveletek során elkészült szerkezetet és átfordítjuk 180° a másik lapjára. Így a felülre került első réteg szerkezet elemeit a külső lapján, a második réteg szerkezet elemeivel rögzíteni kell, az első réteg és a második réteg szerkezeti elemek metszésének szélétől 2,5 -3 cm-re átlósan 2 db 65-ös szeggel. A rakatban lévő tetőszerkezeteken egymásra átforgatása közben egyenként elvégezzük a 65-ös szeggel történő rögzítést. Ezzel a keményfacsapos rácsos tetőszerkezet elkészült.

Keményfacsapos tartószerkezet hő szigetelése. A hő szigetelést az igényeknek meg felelően elvégezhetjük, az alső öv részén, és a felső öv részén. Az első és a második réteg szerkezeti elemek a helyükre kerültek. Ezt követően elvégezhetjük a szigetelő anyag el helyezését. Második réteg vastagságához kiválasztjuk, elő készítjük a szigetelő anyagot. Első és a harmadik réteg szélességére le szabjuk a szigetelő anyagot. A leszabott szigetelő anyagot elhelyezzük az első réteg belső lapján, a második réteg rácsszerkezeti részek közé. Hatvanötös, vagy megfelelő méretű bognár felyű szeggel több helyen áttal ütjük a szigetelő anyagot. Így rögzíteni tudjuk az első réteg belső lapjához.Ügyelni kell arra, hogy a szeg kiálló része nem lehet hosszabb a második réteg vastagságánál. Ezt követően a szigetelő anyagot felfelé túlhúzzuk a szegek fejein. Így meg adjuk a szigetelő anyag mozgási, terjezkedési lehetőségét. Szegek helyet rögzíthetjük a szigetelő anyagot más megoldással is. Az elsőréteg belső lapjára fugazillal egy vagy több folyamatos ragasztó csíkot húzunk. Ragasztő csíkokra helyezzük a szigetelő anyagot. Erre rárakjuk a harmadik réteg szerkezeti elemeit. Esős idő esetén a facsap beütése után, a szerkezetfelső éleit védeni kell a szigetelő anyag elázásától. Lég elzáró fóliát, vagy folpak fólia hengert szerkezet vastagságának méretére vágjuk. Szerkezet első és a második réteg felső élein fugazillal folyamatosan ragasztó csikot húzunk, és rá helyezzük vagy höngörítjük a fóliát. Fólia rögzítését fugazil helyett el végezhetjük kapcsozóval is.

Mellékelt rajz bemutatja a keményfacsapos rácsos tetőszerkezet elemeit, vastagságának szerkezeti megoldásait, a facsapok elhelyezésének pontjait, elő és oldalnézetben.

Keményfacsapos szerkezetek, rácsostetőszerkezetek, fából készűlt építmények összeszereléséhez 1998 óta gyártok keményfacsapot. Ez alatt az idő alatt az általam gyártott facsapok felhasználásával készült tetőszerkezeteknél a mai napig nincs tudomásom arról, hogy facsapból adódóan bármilyen műszaki probléma adódott volna. Remélem felkeltette érdeklődését a keményfacsapos rácsos tetőszerkezet technológiája, további kérdések esetén állok rendelkezésére.